Podcast: Emperors of Rome

Emperors of Rome és un podcast patrocinat per La Trobe university (Melbourne). El presentador i productor és en Matt Smith, acompanyat o bé de la dra. Rhiannon Evans, el dr. Caillan Davenport o de vegades algun altre convidat. Els episodis duren entre mitja hora i 40 minuts.

La idea original devia ser anar fent amb els emperadors, començant amb Juli Cèsar més que res pel context. Més endavant, però, el podcast s’amplia a altres temes: d’una banda sobre èpoques anteriors a la imperial, i de l’altra sobre temes més socials o de cultura. A partir de Còmmode, en Caillan agafa el relleu a la Rhiannon amb els emperadors, i ella s’encarrega dels altres temes, més o menys.

En el meu cas m’ho vaig escoltar tot seguit, però hem de tenir en compte que els primers podcasts són del 2014 i van trigar tres anys a arribar al final dels Antonins, que és quan van reorientar el podcast, un canvi que encara el fa més interessant. A data d’avui (desembre 2020) estan fent una sèrie d’episodis sobre emperadrius. Amb els emperadors estem a la crisi del segle III.

A més dels fets en sí, una cosa que m’agrada moltíssim és que sempre aclareixen quines fonts primàries fan servir, i a més hi dediquen episodis, no només als noms més coneguts (Suetoni, Tàcit, Livi etc.) sinó també a obres o autors molt importants pels fets més tardans i que molt sovint no coneixem tant, com ara la Historia Augusta o Herodià. També aclareixen si l’autor ens ha arribat sencer, en epítom o de les dues maneres. Pels que estem tan interessats en la transmissió dels fets com en els fets mateixos, és meravellós.

En Matt s’encarrega de presentar, editar i es posa en la nostra pell, tot i que s’ha llegit les fons i sap del que parla. Tant la Rhiannon com en Caillan tenen la facilitat de mantenir rigor acadèmic (posant en dubte els tòpics, les fonts o el que calgui) però a la vegada enganxar al lector. Hi ha un equilibri molt ben aconseguit entre comentaris més en broma, rigor crític i exposició. Això no és gens fàcil d’aconseguir.

Aquest va ser el meu primer podcast sobre història antiga i, ara que n’he escoltat molts més, encara aprecio més el que han aconseguit, ja que la majoria dels podcasts solen ser o massa acadèmics o massa planers o col.loquials. Pensant-ho bé, crec que en Matt és molt rigorós amb la producció en sí, (el guió, l’edició i la producció professional) i amb el fet que si el que fa es percep com a avorrit, pot perdre els oients.

Ara bé, també sap que ha d’aportar contingut de qualitat i ha trobat els experts que entenen això perfectament i que entren en el joc. Quan de tant en tant apareixen referències de cultura popular, tots somriem, perquè estan molt ben encaixades. I no sóc la única que ho deu pensar, perquè el podcast és molt conegut, fins al punt que en Matt ha començat a produir altres podcasts estil spin-off:

  • Raising Standards: En Matt i la Rhiannon veuen i comenten la sèrie Rome, d’HBO. També entrevisten actors i directors.
  • When in Rome: Aquest és un podcast sobre llocs, tant de Roma com de l’Imperi Romà. En obert només trobareu els sis darrers episodis, però per produir cada temporada sempre fan un Kickstarter que et dona accés a l’arxiu d’episodis. En faré una ressenya més endavant, vull escoltar els episodis antics primer.
  • Caesar’s Gallic War: Podcast també per Kickstarter, en Matt i la Rhiannon llegeixen Cèsar. No l’he escoltat, però m’hi apuntaré quan facin temporada nova.
  • The Illyrian Wars: En Matt i el dr Christopher Gribbin comenten les Guerres Il·líriques en aquesta minisèrie de 4 episodis. També per Kickstarter, he de demanar-los accés.
  • Ovid’s fasti: El darrer Kickstarter, en Matt a Rhiannon i el professor Peter Davis comenten els Fasti d’Ovidi. Aquesta és la seva darrera minisèrie, vaig participar al kickstarter, i tinc previst anar-la escoltant aquest desembre. Tan aviat com acabi, en faré la ressenya.

Aquest podcast hauria d’estar a dalt de tot de la llista de qui vulgui escoltar podcasts de clàssics, de fet qualsevol cosa que faci aquesta gent hauria de ser a la vostra llista. Ara mateix l’única pega que li trobo és que podria ser setmanal.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s