When in Rome

When in Rome és un altre dels podcasts del creador d’Emperors of Rome, en Matt Smith. Ja sabeu que en aquest blog ens encanta la seva feina.

Ens trobem davant d’un podcast una mica curiós, ja que tot i que a data d’avui té 64 episodis, si us subscriviu al feed només en trobareu disponibles els darrers sis. El motiu és que el finançament del podcast es fa a través de Kickstarter.

Per cada temporada en Matt obre la campanya i cada mecenes obté un enllaç amb accés a tot l’arxiu, un newsletter amb notes i un mapa de Roma a Google maps. A més, els episodis del feed privat solen ser una mica més llargs que els que es fan públics.

És un bon sistema, ja que pots començar escoltant el que està disponible i, si t’interessa, donar-hi suport a través del Kickstarter com ha fet servidora. L’altre punt positiu és que amb cada Kickstarter tens l’oportunitat d’aconseguir accés a altres campanyes anteriors de podcasts no disponibles en obert. Per exemple amb aquesta temporada hi he afegit el podcast sobre De Bello Gallico de Cèsar i el de les guerres il·líries, els dos que em faltaven.

Avui en dia ja no sembla tan estrany pagar per podcasts, ja que a Catalunya ens ho comencem a trobar, especialment a través de Patreon. I per acabar amb el comentari materialista, deixeu-me dir-vos que el Kickstarter de When in Rome és en dòlars australians, una divisa que sol sortir força bé al canvi.

When in Rome és un podcast sobre place and space in the Roman Empire, (lloc i espai a l’imperi romà). I això què vol dir? Doncs que cada episodi parla d’un edifici, monument o lloc arqueològic amb un especialista sobre el tema. Com a especialistes hi trobareu alguns col·laboradors habituals però també molta gent nova.

Els primers episodis són del 2015 i cada any n’hem tingut de nous. Les dues primeres temporades parlen exclusivament de Roma, però a la tercera se’ns parla també de la meravellosa Tomba del Capbussador a Paestum, un lloc que us recomano molt de visitar. I la quarta és sobre Pompeia. A partir d’aquí ja trobarem molta més diversitat, especialment els dos darrers anys, on se’ns parlarà de Vindolanda, l’Aula Palatina, Thysdrus, Gerasa o Augusta Emerita entre molts altres. Això sí, seguim trobant episodis sobre Roma, no ens l’acabarem mai!

Si escolteu Emperors of Rome, en alguns casos es fa referència a When in Rome, per exemple en Matt va fer coincidir els episodis sobre Trajà amb el de la Columna Trajana, cosa que està molt bé. En el meu cas no ho vaig sincronitzar perquè vaig preferir guardar els episodis pel viatge a Roma del setembre passat.

Vaig escoltar l’episodi de l’Ara Pacis dins del museu, un episodi que et presenta també una visió critica sobre la seva renovació, el de l’Arc de Titus tot donant-hi voltes i fixant-me en cada plafó, els del Colosseu caminant per la Via dei Fori Imperiali o el de la Domus Aurea mentre esperava que comencés la visita guiada.

Aquest podcast em sembla un complement ben apropiat pels oients d’Emperors of Rome, ja que en complementa la visió des d’un altre punt de vista. No només es parla d’arquitectura, ja que també se’ns parla de l’ús de l’espai a través del temps, incloent-hi destruccions i reconstruccions. Els episodis sobre el Colosseu en són un bon exemple i també el de l’Aula Palatina, un edifici que avui en dia és una església protestant evangèlica però que originàriament va ser el saló del tro de Constantí.

Pel que fa als convidats, trobareu una mica de tot. Als habituals d’altres podcasts (la Rhiannon Evans, en Caillan Davenport, en Christopher Gribbin o la Gillian Shepherd) se’ls nota l’experiència i en altres casos ens trobem amb grans comunicadors, però també hi ha alguns (pocs) casos on veus que el convidat no acaba d’agafar el to i llavors en Matt ha de fer més feina per tal de reconduir la conversa i potser fins i tot fer feina d’edició, cosa que sap fer molt bé.

I és que els aspectes tècnics són impecables, començant per la selecció de la música i acabant amb qualitat de l’audio o de l’edició. És un podcast que sona bé, i això no és fàcil de fer.

Avui en dia els podcasts són per tot arreu, i creieu-me quan us dic que costa molt mantenir un bon nivell de qualitat. És per això que quan algú produeix sempre contingut d’alta qualitat amb rigor cal destacar-ho. Espero amb delit la nova temporada de When in Rome que tindrem aquest any 2022.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s