La utilitat de l’inútil, Nuccio Ordine

Nuccio Ordine és professor de literatura italiana a la universitat de Calàbria, i va publicar aquest llibre el 2013. L’edició catalana a Quaderns Crema és del mateix any, i si la teniu a casa cuideu-la perquè està esgotada. Si no la teniu, la podeu comprar en ebook. En castellà la va editar Acantilado.

És un llibre curt, fàcil de llegir però amb un missatge contundent, en forma de manifest. El llibre està dividit en tres parts, la primera és una reflexió general sobre el valor “d’allò inútil”, la segona una defensa de la literatura, la “inutilitat” dels sabers humanístics i una crítica a l’utilitarisme en l’ensenyament i la tercera una conclusió donant veu als clàssics. A mode d’apèndix s’inclou la traducció el text The Usefulness of Useless Knowledge, escrit per Abraham Flexner el 1939.

La segona part és la més extensa, però està dividida en seccions que corresponen a intervencions de l’autor arreu del món. La tercera part, molt més curta, segueix la mateixa estructura, quelcom que podria afectar l’estructura del text, però en realitat el fa molt més entretingut i les reflexions es complementen entre elles amb un discurs ben travat.

És important destacar que el llibre es va publicar l’any 2013, just en mig de la crisi econòmica que va posar tot el sud d’Europa al punt de mira de l’economia global. Ordine precisament parla de les discussions al voltant de la sortida de Grècia de la UE, cosa que ara sabem que no va succeir però que en aquell moment era factible. És en aquest context que trobem aquesta cita, que resumeix molt bé l’esperit del llibre:

En aquest brutal context, la utilitat dels sabers inútils es contraposa radicalment a la utilitat dominant que, en nom d’un exclusiu interès econòmic, mata de forma progressiva la memòria del passat, les disciplines humanístiques, les llengües clàssiques, l’ensenyament, la lliure investigació, la fantasia, l’art, el pensament crític i l’horitzó civil que hauria d’inspirar tota activitat humana.

Òbviament Ordine no pensa que tots aquests sabers siguin inútils, sinó que ens diu que són precisament aquests coneixements els que ens armen davant d’un món brutal i que ens vol sotmesos. El sistema educatiu, que hauria de vetllar per transmetre aquests valors, està en canvi destruint la base social i la cadena de transmissió dels valors i de l’esperit crític. Ordine cita Montaigne, Kant, García Lorca, John Locke, Victor Hugo, Sèneca o Demòstenes per reclamar una inversió en aquest tipus de coneixement, lluny dels valors tangibles i utilitaris tan en boga socialment. Aquest coneixement humanístic és el que pot salvar la societat a llarg termini, ja que el coneixement profund desperta l’esperit crític.

L’autor critica també que el progrés sigui identificat exclusivament amb producció i creixement, que la professió sigui el que defineix els individus i que per aquest motiu l’educació caigui en la trampa de l’utilitarisme cercant proporcionar aquesta professió a costa de les humanitats. La contraproposta és una educació en tots aquests coneixements que aparentment no tenen una utilitat pràctica però que són enriquidors per si mateixos, fomenten la llibertat i el pensament i com a conseqüència acaben creant individus molt més útils per a la societat.

Pels que hem estudiat Humanitats o que som “de lletres”, aquest llibre és una reivindicació meravellosa, un resum de moltes coses pensades, dites i compartides en classes i trobades. Òbviament la necessitat de sobreviure ha fet que tots acabem amb una professió dins d’aquest món utilitarista, però és interessant saber si aquests “coneixements inútils” s’han escolat en el nostre dia a dia.

Ja han passat set anys desde la seva publicació i el manifest d’Ordine no ha perdut vigència, tot el contrari. Els sabers inútils perduren.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s