El mètode Ørberg i el curs de llatí en vídeo de Classics at home

Hans Henning Ørberg (1920-2010), avui en dia conegut principalment per ser el creador del curs Lingua Latīna per se illustrata, fou un linguïsta i profesor danès especialista en la docència de llengües a través del mètode inductiu-contextual.

Lingua Latīna per se illustrata (LLPSI pels amics) és un mètode força trencador, ja que no es basa en la traducció, sinó que força als alumnes a aproximar-se al llatí com si fos una llengua viva. Cada capítol té un text que va introduint tota la gramàtica llatina i també tenim els exercicis corresponents que ens ajuden a fixar allò après.

El llibre està escrit completament en llatí, incloses les explicacions, i permet als estudiants anar aprenent la llengua de forma gradual ja que els textos van augmentant la seva complexitat. El vocabulari i les formes gramaticals i sintàctiques s’adquireixen pel propi context.

Els capítols del llibre segueixen la vida d’una família romana i estan força enllaçats. No són gaire diferents d’altres mètodes d’idioma on tens uns personatges i on cada unitat et fa aprendre un element gramatical o sintàctic complet o bé vocabulari concret.

Els components bàsics del mètode són:

 • Lingua Latīna per se illustrata: Pars I, Familia Romana
 • Exercitia Latina I
 • Lingua Latīna per se illustrata: Pars II, Roma Aeterna
 • Exercitia Latina II

La primera part cobreix tota la gramàtica llatina,  un vocabulari de 1500 paraules i permet que, en acabar-lo, l’estudiant pugui entendre textos llatins originals, que són els que trobem a la segona part, Roma Aeterna. La segona part ja conté textos llatins, especialment històrics i un repàs dels punts gramaticals més importants. Els meus comentaris valoratius fan referència a la primera part.

A més, els docents que treballen amb el mètode han desenvolupat un munt de materials que ajuden a seguir-lo:

 • Latinae Disco I i II: un llibret que repassa la gramàtica de cada capítol, en castellà. Indispensable de cara a l’autoaprenentatge
 • Colloquia Personarum: Diàlegs que complementen els primers capítols del llibre
 • Nova Exercitia Latina: escrit pel professor italià Roberto Carfagni, que complementa els volums d’exercicis del professor Ørberg. Indispensable per poder asimilar els darrers capítols de Familia Romana.
 • Fabulae Syrae: complement als capítols més avançats, textos de faules adaptades que ajuden a fixar els components dels darrers capítols de Familia Romana.
 • Un munt de textos clàssics adaptats al mètode, des de fragments de Cèsar a De Rerum Natura de Lucreci.

Són llibres relativament fàcils de trobar, i també els podeu comprar directament a l’editor que te els drets, ubicat a Granada. Són molt amables.

El mètode és interessantíssim, però la majoria d’experts coincideixen que està una mica descompensat, és a dir, que els capítols es van complicant i són igual de curts. D’aquí que hi hagi tant de material complementari. La gran pregunta és, es pot seguir el mètode simplement amb l’autoaprenentatge?

De poder, es pot. Ara bé, demana moltíssima disciplina. Estem parlant d’un mètode natural, per tant no només es tracta de llegir el text, anar saltant de capítol en capítol i fins i tot traduir-los, no. El que cal fer és assimilar gramàtica i vocabulari de forma que es puguin produir i reconèixer. I això és molt més complicat de fer. Els comentaris (Latinae Disco) se suposa que ajuden, però és relativament fàcil entrebancar-se a partir dels capítols VI/VII, cosa que és altament frustrant perquè al principi tot sembla ben senzill.

En el meu cas, el curs de llatí en vídeo de Classics at home em va salvar. En Carlos Martínez Aguirre és especialista en el mètode i feia classes via Skype, però va tenir la brillant idea de seleccionar una alumna seva, la Mabel, i anar enregistrant les classes on ells segueixen el mètode. Es tracta de 2 mòduls de 30 classes i un de 60 que cobreixen tot el Familia Romana:

 •  Mòdul bàsic (capítols I-XIV)
 • Mòdul Mitjà (capítols XV-XXIV)
 • Mòdul superior (capítols XXV- XXXV)

Com veieu, el mòdul final ocupa menys capítols, però té el doble del classes perquè s’alterna amb el volum Fabulae Syrae, per tal de tractar millor la gramàtica i la sintaxi llatina, que s’ha anat complicant.

En el moment d’aquesta entrada, desembre del 2020, estic a punt de començar el nivell superior.

Cada capítol pot ocupar d’una a tres classes, i en Carlos i la Mabel llegeixen el text, en comenten aspectes importants, i fan els exercicis. En Carlos recomana que els alumnes mirem cada vídeo un parell o tres de vegades, i així ho faig. Si hi ha “deures”, els tinc fets al principi del nou capítol, i si es fan exercicis dins del vídeo, l’aturo, faig l’exercici i segueixo. La idea és treballar una lliço per setmana i està molt bé. A més, també hi ha classes recopilatòries de temes importants i de final de nivell.

Es nota molt que en Carlos ha fet servir aquest mètode extensament, sap on ens encallem els alumnes i cercat donar-nos veu a través de la Mabel que és molt, molt bona alumna. Des del punt de vista tècnic, es nota molt que el mètode del curs va anar millorant, i de vegades notes petits “salts”, que demostren que en Carlos no va penjar els vídeos per se, sinó que els ha revisat, editat, i en algun cas sospito que enregistrat de nou per tal que tinguin coherència de cara als alumnes que els visualitzin. En Carlos disposa de pdfs del llibre per tal de veure’l perfectament en pantalla, utilitza google docs com a pissarra i, no sé com, ha aconseguit que encara li funcioni la versió en CD (o descarregada al seu ordinador) dels Exercitia Latina I.

Se suposa que li pots enviar dubtes, però crec que no en rep massa perquè normalment les responen durant la classe, està molt ben fet. I bé, una cosa que m’encanta és que en Carlos aprofita per fer petites digressions sobre cultura, etimologia, filosofia, i fins i tot cinema. Són petits moments que trenquen la rutina, però sense perdre el fil, quelcom marca de bon docent.

A més, ell és un defensor del mètode però en coneix les mancances, per tant quan sap que alguna cosa “és massa”, t’indica que no t’amoïnis gaire i al revés, si hi ha quelcom que cal treballar més, ho fa. Ha desenvolupat els seus propis materials complementaris (frases per fer traduccions inverses, quadres d’aspectes complexos, etc.) i fins i tot una web d’exercicis autocorrectius que posa la disposició de tots els seus alumnes.

I a sobre per un preu més que raonable. No es pot demanar més.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s